Als u net ouder bent geworden, of dat binnenkort wordt, komen er veel nieuwe verantwoordelijkheden op u pad. Naast het verschonen van luiers, de nachten zonder slaap, en die eerste glimlach van uw kind, is er ook een stuk wet- en regelgeving dat u moet begrijpen.
Als u een affectieve relatie had en uw kind is vóór 1 januari 2023 geboren, krijg u niet automatisch het ouderlijk gezag. In dat geval moet u samen met de andere ouder, een aanvraag indienen voor het ouderlijk gezag.
Vanaf 1 januari 2023 krijgt een ouder die een kind erkent automatisch het ouderlijk gezag, onder de voorwaarde dat beide ouders gezamenlijk instemmen. Deze wetgeving maakt het eenvoudiger en eerlijker voor ongehuwde ouders om ouderlijke rechten te verkrijgen. Maar wat betekent erkenning en ouderlijk gezag precies?
Wat is erkenning?
Erkenning is de eerste stap om als juridische ouder erkend te worden, als u niet automatisch als vader wordt gezien. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Met erkenning geeft u aan dat u de ouder van het kind bent, maar het geeft u nog geen ouderlijk gezag (daarover later meer).
Het kan een heel emotioneel moment zijn, omdat u niet alleen op papier, maar ook in de ogen van de wet, officieel ouder wordt. Het zorgt ervoor dat u als ouder dezelfde rechten en plichten krijgt als de andere ouder. Denk aan het recht om betrokken te zijn bij belangrijke beslissingen in het leven van uw kind, zoals onderwijs en medische zaken.
Wat is ouderlijk gezag?
Gezag gaat een stap verder dan erkenning. Het betekent dat u officieel verantwoordelijk bent voor de opvoeding en zorg van uw kind. U hebt dan het recht om belangrijke beslissingen te nemen over bijvoorbeeld de school van uw kind, medische behandelingen, en vakanties naar het buitenland.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, krijgen beide ouders automatisch gezag. Maar als u samenwoont of apart van elkaar leeft, moet de niet-verzorgende ouder na de erkenning het gezag nog apart aanvragen.
Het ouderlijk gezag is een vorm van verantwoordelijkheid, maar ook van betrokkenheid. Het gaat niet alleen over rechten, maar ook over plichten. Door gezag te hebben, zorgt u er samen voor dat jullie kind de zorg en bescherming krijgt die het verdient. Zonder erkenning hebt u in principe geen juridische rechten ten opzichte van uw kind. Dit kan voor problemen zorgen als u bijvoorbeeld uw kind wilt inschrijven op school, mee wilt beslissen over medische behandelingen, of als er sprake is van een scheiding en u voor uw kind wilt zorgen.
Zonder het ouderlijk gezag kunt u niet beslissen over belangrijke zaken in het leven van uw kind. Het kan dus gebeuren dat de andere ouder alle beslissingen neemt, zonder dat u hierbij betrokken bent. Door zowel erkenning als het ouderlijk gezag te regelen, zorg u ervoor dat u volledig betrokken bent bij het leven van uw kind.
Tips
Wacht niet te lang: Het is van belang om de erkenning en gezag tijdig te regelen. Dit voorkomt dat u in een situatie terechtkomt waarin u als ouder buiten spel staat.
Vraag hulp van een advocaat als het nodig is: Mocht u tegen juridische obstakels aanlopen, of als er geen overeenstemming is tussen u en de andere ouder, schroom dan niet om juridisch advies in te winnen.
Regel de erkenning, maar vergeet het gezag niet: Veel ouders denken dat erkenning genoeg is, maar als u niet getrouwd bent, moet u het gezag apart aanvragen.
Kunt u geen overeenstemming bereiken met de andere ouder over de erkenning of het gezag? Neem dan zo snel mogelijk contact met een van onze ervaren advocaten om de situatie te bespreken en de juiste stappen te ondernemen
Comments